• Κήπος

Αρχιτεκτονική κήπου και τοπίου, η πινελιά που κάνει τη διαφορά!

Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες κάπου 300 μέρες το χρόνο, είναι γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ζωής μας, κυλάει έξω από τους «τέσσερεις τοίχους».
Σε ιδιωτικούς
αλλά και επαγγελματικούς χώρους, καλούμαστε να διαμορφώσουμε κήπους, βεράντες, αίθρια και ταράτσες. Κι αυτό γιατί όλοι χρειαζόμαστε να κινούμαστε σε χώρους όμορφους, φροντισμένους, διαμορφωμένους με τρόπους που αξιοποιούν και την τελευταία γωνιά και διακοσμημένους με τρόπο που μας δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και μας ανεβάζει τη διάθεση.
Παράλληλα, οι επαγγελματίες
έχουν ακόμα περισσότερους λόγους για να επενδύσουν στην λειτουργική και όμορφη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων των επιχειρήσεων τους μια και ενισχύουν τη θετική εικόνα της επιχείρησης και αναβαθμίζουν την εμπειρία των πελατών τους.

Η αρχιτεκτονική κήπων και τοπίων (Landscaping) είναι στις μέρες μας μια διαρκώς εξελισσόμενη επιστήμη. Όμως κακά τα ψέμματα, οι γνώσεις όλου του κόσμου δεν φτάνουν αν η συγκεκριμένη ενασχόληση δεν γίνεται όχι απλά με γνώση των υλικών και των τάσεων, αλλά κυρίως με μεράκι για το αντικείμενο και με σεβασμό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Η επιτυχημένη διαμόρφωση
εξωτερικών χώρων θα συνοψίζαμε ότι αποτελείται από τα ακόλουθα 4 στάδια:

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στο πρώτο αυτό στάδιο γίνεται μια αρχική καταγραφή των αναγκών και των χρήσεων του χώρου. π.χ. είναι άλλα τα ζητούμενα σε μια ιδιωτική κατοικία, άλλα σε ένα αίθριο ξενοδοχείου, άλλα σε μια ταράτσα που ενδεχομένως μοιράζονται 3-4 διαμερίσματα και φυσικά άλλα σε ένα παραλιακό beach bar-restaurant. Έτσι αφού καταγράψουμε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις του περιβάλλοντος χώρου προχωράμε στον σχεδιασμό των χώρων φύτευσης και των χρηστικών χώρων.
Ο
διαχωρισμός γίνεται με διακριτά μονοπάτια που και αυτά καταγράφονται και σχεδιάζονται ακόμα και σε ένα πρόχειρο σκαρήφημα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΩΡΩΝ – ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ & ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

Αμέσως μετά περνάμε στη υλοποίση των αρχικών εργασιών που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία του εδάφους, τυχόν χωματουργικών εργασιών που θα απαιτηθούν αλλά και με την επιλογή των δέντρων και των φυτών που θα χρησιμοποιήσουμε. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται αποφάσεις που θα είναι σε συμφωνία με τις κατά τόπους κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να επιμείνετε σε φύτευση μεγάλης επιφάνειας γκαζόν σε ένα κυκλαδονήσι, αν θέλετε ένα πράσινο και φροντισμένο κήπο βάλτε απλά τεχνητό γκαζόν στη θέση του κι συμπληρώστε με αληθινά φυτά σε οριοθετημένα παρτέρια. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να επιλέξετε και τις ζαρντινιέρες στις οποίες θα φυτέψετε καλωπιστικά φυτά, υπάρχει τεράστια ποικιλία μεγεθών αλλά και υλικών, με τις ξύλινες να είναι χωρίς αμφιβολία η πρώτη επιλογή καθώς συνδιάζουν τη ομορφιά και την αντοχή του φυσικού ξυλού ενώ παράλληλα αφήνουν και το χώμα που περιέχεται σε αυτές να αναπνέει.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΚΙΑΣΗΣ – ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙΠΛΩΝ

Το σημαντικότερο για πολλούς κομμάτι στη διαμόρφωση ενός κήπου ή άλλου υπαίθριου χώρου είναι η επιλογή υλικών για την περίφραξη, τη σκίαση αλλά και τα έπιπλα που θα χρησιμοποιηθούν. Είναι προς όφελος σας να κάνετε προσεκτική έρευνα αγοράς, ώστε να καταλήξετε σε προμηθευτές που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία για να σας προτείνουν τις καλύτερες λύσεις με βάση τις ανάγκες σας και τον προϋπολογισμό σας. Μέσα από την έρευνα μας, είδαμε ότι το ξύλο είναι ο βασιλιάς των υλικών τόσο στις κατασκευές περίφραξης όσο και στις πέργκολες για σκιά. Ειδικά η ξυλεία εμποτισμού είναι η πλέον διαδεδομένη καθώς μας δίνει οικονομικά προϊόντα με αντοχή που δεν έχει να ζηλέψει πολλά σε σχέση με τις ακριβές, τροπικές ξυλείες. Η αγορά προσφέρει τεράστια γκάμα, από ξυλεία κατασκευής περγκολών και δαπέδων εξωτερικου χώρου (σανίδες, κολώνες, δοκάρια κ.ο.κ.), έτοιμα είδη για την περίφραξη και τη διακόσμηση κήπου (όπως φράχτες, καφασωτά, ζαρντινιέρες) και σίγουρα θα βρείτε όλα όσα θα χρειαστείτε για να γίνει ο κήπος σας ένα μικρός, ιδιωτικός παράδεισος!

Μια ακόμα λύση περιφραξης που συνεχώς κερδίζει στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού είναι οι συνθετικές φυλλωσιές. Με διαφορα σχέδια και εδώ να διαλέξετε, πολλά εξ αυτών να είναι απόλυτα ρεαλιστικά και να μην ξεχωρίζουν από τα πραγματικά φυτά. Έχετε λοιπόν λύσεις που προσφέρουν από μεγάλη έως και πλήρη κάλυψη για την περίφραξη σας, χωρίς να έχετε να ασχοληθείτε με κλαδέματα, ποτίσματα ή κάποια άλλη συντήρηση.

Θα συμπληρώσετε με τα υλικά σκίασης της αρεσκείας σας (ξύλα, καλαμωτές, πανιά ή πολυκαρμπονικά φύλλα), ενώ για τα έπιπλα, ανάλογα με τις ανάγκες και το budget σας υπάρχουν για να επιλέξετε άπειρα έπιπλα κήπου (ξύλινα, συνθετικά ή μπαμπού), ίσως κάποια αιώρα που θα δέσετε ανάμεσα σε δύο δέντρα ή κολώνες (ή ακόμα και μια βάση αιώρας αν δεν έχετε ήδη 2 σταθερά σημεία που θα μπορούσατε να τη βάλετε) αλλά και μερικές ξαπλώστρες αν ο χώρος είναι μεγάλος και διαθέτει κάποια πισίνα.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Έχοντας επενδύσει στη δημιουργία ενός φροντισμένου και λειτουργικού υπαίθριου χώρου στο σπίτι ή την επιχείρηση σας, έχετε να διαχειριστείτε ένα έργο ζωντανό και εξελισσόμενο. Ο χώρος αυτός αλλάζει μαζί με εσάς και τις ανάγκες σας. Δεν είναι λοιπόν ασήμαντο κομμάτι αυτό της φροντίδας του.
Η περιοδική του συντήρηση και ανανέωση, η τακτική καθαριότητα και η περιποίηση των φυτών ως προς το πότισμα τους, το κλάδεμα και την αφαίρεση ζιζανίων θα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα σας.

Ομοίως η προστασία των επίπλων και η σωστή τους φύλαξη αλλά και η συντήρηση με οικολογικά συντηρητικά ξύλου σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες. Με ενασχόληση συχνά κι από λίγο θα έχετε πάντα έναν υπέροχο κήπο που θα ανταμείβει με το παραπάνω τον κόπο σας και θα προσφέρει πάντα χαλάρωση και όμορφες στιγμές. Αλλά και που θα είναι αυτή η πολίτιμη λεπτομέρεια που δίνει προστιθέμενη αξία σε μια επιχείρηση αλλά και μεγαλύτερη ικανοποίηση στους πελάτες της!

5 Λύσεις στα συστήματα σκίασης εσωτερικού χώρου!

Δυσκολεύεστε να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα σκίασης εσωτερικού χώρου; Αρχικά, είναι πολύ θετικό ότι κάνετε την έρευνά σας και δεν προτρέχετε να κάνετε μια επιλογή προϊόντος που μπορεί να μην ταιριάζει στον επαγγελματικό ή τον οικιακό σας χώρο.

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξουμε οικολογικά και υπό πίεση εμποτισμένη ξυλεία;

Το ξύλο είναι ένα από τα βασικότερα υλικά, και είναι απολύτως απαραίτητο για τον άνθρωπο όσον αφορά σε κάθε λογής κατασκευή στην καθημερινότητά του. Αυτό παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μαζί με αυτά και κάποια μικρότερα μειονεκτήματα.

Γιατί να επιλέξετε συνθετικό γκαζόν για τον κήπο σας;

Η επιλογή ανάμεσα σε συνθετικό γκαζόν και φυσικό, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενώ παλαιότερα, το φυσικό γκαζόν υπερτερούσε από το συνθετικό, στα χαρακτηριστικά και την όψη, τα σημερινά προϊόντα συνθετικού χλοοτάπητα αποτελούν τέλεια απομίμηση φυσικού γκαζόν, γεγονός που καθιστά δύσκολη την τελική επιλογή.

Περίφραξη σπιτιού: Ποιο είδος να επιλέξετε;

Σκέφτεστε να τοποθετήσετε περίφραξη στο σπίτι σας; Οι περιφράξεις, ολοένα και κερδίζουν έδαφος ως ένα ισχυρό μέτρο ασφαλείας απέναντι σε επίδοξους διαρρήκτες.

Πώς να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ξύλινες κατασκευές;

Ψάχνετε πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας; Οι ξύλινες κατασκευές, αποτελούν διαχρονική επιλογή στην διακόσμηση κήπου και ο λόγος είναι ότι το ξύλο γοητεύει τους πάντες με την αντοχή και την αισθητική του, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη πρώτη ύλη όλα σας τα δημιουργήματα.

Έπιπλα Μπαμπού: Η μεγάλη επιστροφή!

Προτάσεις επίπλωσης και διακόσμησης με όμορφα, οικολογικά και οικονομικά κομμάτια. Ήταν κάπου τη δεκαετία του ’70 που...