• Ξύλινες Κατασκευές
  • Κήπος

Χαρακτηριστικά Εμποτισμένης Ξυλείας & Εμποτισμένων Προϊόντων Κήπου

Με αφορμή τις ερωτήσεις που λαμβάνουμε κατά την επικοινωνία μας με πελάτες και ενδιαφερόμενους γύρω από τις ιδιότητες της εμποτισμένης ξυλείας αλλά και γενικότερα για όλα τα προϊόντα εμποτισμένης ξυλείας για διαμορφώσεις κήπων, έχουμε συγκεντρώσει σε αυτό το άρθρο μια σειρά από διευκρινιστικές πληροφορίες που θεωρούμε ότι θα βρείτε χρήσιμες και βοηθητικές για τις επιλογές σας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε με όσο πιο απλό και σαφή τρόπο γίνεται και μια σειρά από γνωρίσματα του εμποτισμένου πεύκου, έτσι ώστε να ξεδιαλυθεί το θολό τοπίο που έχει με τα χρόνια σχηματιστεί και αποτελείται περισσότερο από τις προσωπικές μας προσδοκίες και τις «πειραγμένες» φωτογραφίες στις οποίες εκτιθέμεθα μέσω διαδικτύου, και σαφώς λιγότερο από τα αντικεμενικά γνωρίσματα του προϊόντος και το τί ισχύει πραγματικά στον τομέα των υπό πίεση εμποτισμένων προϊοντων ξύλου για κατασκευές και διακοσμήσεις κήπων. Κάθε καταναλωτής διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα είναι καλύτερα ενημερωμένος και να αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση του τί αγοράζει και πώς πρέπει κανονικά να είναι ένα προϊόν εμποτισμένης ξυλείας.

Η διαδικασία του εμποτισμού υπό πίεση είναι μια διαδικασία που γίνεται εδώ και δεκαετίες στην ξυλεία κωνοφώρων που προορίζονται για εξωτερική χρήση και ο σκοπος αυτής είναι η προστασία του ξύλου από τη σήψη και η μεγαλύτερη αντοχή του στο χρόνο. Η διαδικασία επεξεργασίας πραγματοποιείται τοποθετώντας την ξυλεία σε μια μεγάλη δεξαμενή (κλίβανο). Η πόρτα της δεξαμενής κλείνει και δημιουργείται κενό αέρος μέσα της. Στη συνέχεια αφήνεται να εισέλθουν τα υγρά του εμποτισμού, τα οποία μέσω της πίεσης εμποτίζουν αρχικά τα τοιχώματα του ξύλου και εν συνεχεία και το εσωτερικό του σε βάθος αρκετών χιλιοστών. Το βάθος εμποτισμού είναι αντίστοιχο με την κλάση του εμποτισμού, στην Ελλάδα οι δημοφιλέστερες κλάσεις είναι η ΙΙΙ και η IV. Γενικότερα οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στον υπό πίεση εμποτισμό είναι απόλυτα ασφαλείς για παιδιά και κατοικίδια, και μόνο το ψάρια μπορεί να είναι ευαίσθητα σε αυτές.

Ακολουθεί σχετικό σχεδιάγραμμα που καλύπτει περιγραφικά όλα τα στάδια του εμποτισμού:

Με το δεδομένο ότι μιλάμε για μία πλήρως βιομηχανοποιημένη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, είναι απόλυτα αδύνατο η διαδικασία αυτή να γίνει «πρόχειρα» ή «άσχημα» ή να μην πιάσει όλη την επιφάνει του ξύλου.

Τα ξύλα που έχουν υποστεί εμποτισμό υπό πίεση έχουν αρχικά ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα που σταδιακά γίνεται καφέ/μελί και τελικά καταλήγει σε γκρι/ασημί. Αυτή η αλλαγή χρώματος δεν αποτελεί ένδειξη απώλειας προστασίας από τα συντηρητικά εμποτισμού.  Στο σημείο αυτό καλό είναι να σημειώσουμε ότι αν η ξυλεία ή το προϊόν κήπου κοπεί ή πριονιστεί τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα συντηρητικό εμποτισμού τοπικά ώστε να προστατευθεί και η κομμένη επιφάνεια.

Μέσα από τη διαδικασία του εμποτισμού, το ξύλο αποκτά κάποιες ιδιότητες που λανθασμένα κάποιος, μη γνωρίζοντας, μπορεί να εκλάβει ως ελαττώματα και τα οποία είναι τα εξής:

  • Σχηματισμός αλάτων: Στο  εμποτισμένο ξύλο μπορεί να φαίνεται σαν να σχηματίζονται άλατα στην επιφάνεια του ξύλου ή σαν να έχει ο εμποτισμός δημιουργήσει πυκνώματα και αραιώματα. Στην πραγματικότητα είναι η ρητίνη του ξύλου που χρωματίζεται σε κίτρινο/πράσινο λόγω του εμποτισμού. Αυτοί οι λεκέδες θα εξαφανιστούν με τον καιρό.
  • Ίχνη από μύκητες (ακολουθεί και σχετική εικόνα):  Το ξύλο που εμποτίζεται με επαγωγή πίεσης σε κλίβανο θα γίνει πολύ υγρό κατά την επεξεργασία. Ως αποτέλεσμα, το ξύλο μπορεί να επηρεαστεί από ωίδιο και μύκητες, ειδικά κατά τις ζεστές περιόδους. Αυτές οι οπτικές ατέλειες του προϊόντος θα εξαφανιστούν ή διαφορετικά μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με το χέρι. Οι μύκητες δεν επηρεάζουν την ποιότητα ή την αντοχή του ξύλου.
This image has an empty alt attribute; its file name is empotismenh-ksuleia-2.png
  • Ελαφρά και κατά τοπους λεύκανση στην επιφάνεια του εμποτισμένου ξύλου (ακολουθεί και σχετική εικόνα): Στην εικόνα έχουμε προσθέσει τις πράσινες γραμμές στο προϊόν του ώστε να τονιστούν οι πιο ανοιχτόχρωμες γραμμές στην επιφάνεια τυ ξύλου. Αυτές οι γραμμές θα προκληθούν μετά τη διαδικασία επεξεργασίας εμποτισμού και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Το φως επηρεάζει την ξυλεία, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό σε αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ορισμένα μέρη ενδέχεται να καλύπτονται λόγω συσκευασίας, τοποθέτησης κ.λπ. Άλλα μέρη εκτίθενται στο φως. Αυτό είναι κάτι το αναμενόμενο και θα επηρεάσει επιφανειακά το ξύλο δημιουργώντας κάποιες διχρωμίες. Μετά από μερικές εβδομάδες που το προϊόν θα τοποθετηθεί στο σημείο για το οποίο το προορίζεται, τυχόν δυχρωμίες θα εξομαλυνθούν και θα φτάσει στο ίδιο χρώμα λόγω της έκθεσης στο φως.
  • Σχισμές και ανοίγματα στην εμποτισμένη ξυλεία (ακολουθεί σχετική εικόνα): Δεδομένου ότι το ξύλο  είναι ένα «ζωντανό» υλικό, μπορεί να διογκωθεί και να συρρικνωθεί ως φυσικό προϊόν (ο αυξομειώσεις στη θερμοκρασία περιβάλλοντος επίσης επηρεάζουν τις συστολές / διαστολές στο ξύλο). Η επεξεργασία εμποτισμού υπό πίεση γίνεται προκειμένου να καθυστερήσει πολύ τη φθορά του ξύλου που επέρχεται από τη σύψη και ΔΕΝ είναι διακοσμητικό ή αδιάβροχο φινίρισμα. Συνιστάται περαιτέρω συντήρηση ή βαφή για να σταματήσετε τις σχισμές και τα ανοίγματα, να αποτρέψετε τη στρέβλωση και να διατηρήσετε την καλή εμφάνιση των ξύλων αλλά και το αρχικό τους χρώμα.  Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, οι διαστάσεις που αναφέρονται στις σελίδες προϊόντων μπορούν να παρουσιάσουν μικρές αποκλίσεις

Η εμποτισμένη ξυλεία ως δομικό υλικό και τα εμποτισμένα προϊόντα διαμόρφωσης και διακόσμησης κήπων είναι μια αξιόπιστη, όμορφη και οικονομική πρόταση για κάθε ιδιωτικό ή επαγγελματικό εξωτερικό χώρο. Ο εμποτισμός εγγυάται την υψηλή αντοχή του ξύλου χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε ακριβές ξυλείες τροπικής προέλευσης. Στην Ecoshadow, θα βρίσκετε πάντα έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό ώστε να λύσετε κάθε απορία σας και να εξοπλίσετε τον χώρο σας με σεβασμό στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Πώς να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ξύλινες κατασκευές;

Ψάχνετε πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας; Οι ξύλινες κατασκευές, αποτελούν διαχρονική επιλογή στην διακόσμηση κήπου και ο λόγος είναι ότι το ξύλο γοητεύει τους πάντες με την αντοχή και την αισθητική του, ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη πρώτη ύλη όλα σας τα δημιουργήματα.

Εντυπωσιακές λύσεις σκίασης με περιορισμένο budget για επαγγελματικούς χώρους

Θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση του να κατοικούμε σε μία χώρα, στην οποία ο ήλιος είναι διάχυτος το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Πόσο μάλλον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζέστη πλέον κατακλύζει σύσσωμη την ατμόσφαιρα.

Μοντέρνες ιδέες στα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου!

Το μπαλκόνι και η αυλή, είναι από τα ωραιότερα μέρη ενός σπιτιού και η σωστή διαμόρφωσή τους αποτελεί το Α και το Ω, ώστε να απολαμβάνετε τις ηλιόλουστες μέρες σε ένα άνετο και σκιερό χώρο. Την αίσθηση της άνεσης στους εξωτερικούς χώρους την προσφέρουν τα κατάλληλα έπιπλα, για την σκιά όμως απαιτείται τοποθέτηση συστήματος σκίασης.

Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξουμε οικολογικά και υπό πίεση εμποτισμένη ξυλεία;

Το ξύλο είναι ένα από τα βασικότερα υλικά, και είναι απολύτως απαραίτητο για τον άνθρωπο όσον αφορά σε κάθε λογής κατασκευή στην καθημερινότητά του. Αυτό παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μαζί με αυτά και κάποια μικρότερα μειονεκτήματα.

Γιατί να τοποθετήσετε ξύλινη πέργκολα στον κήπο σας;

Η ξύλινη πέργκολα, έχει συνδυαστεί με τις έννοιες αισθητική και αντοχή και χρησιμοποιείται κυρίως ως σύστημα σκίασης εξωτερικού χώρου για βεράντες και κήπους.

Επαγγελματικές λύσεις για σκίαση εξωτερικών χώρων

Τα συστήματα σκίασης εξωτερικού χώρου, έχουν γίνει απαραίτητα για επαγγελματικούς χώρους που εκμεταλλεύονται την αυλή ή τον κήπο, όπως είναι τα καταστήματα εστίασης, οι καφετέριες, οι παιδότοποι κ.α.